Média

2021-09-22 444.hu

(...) Az ősi tudás megőrzésének fontosságát az elmúlt évtizedben a világ számos pontján elkezdték felismerni, Magyarországon az Ökológiai kutatóközpont Hagyományos ökológiai tudás kutatócsoportja foglalkozik hasonló kérdésekkel. A csoportot vezető Molnár Zsolttal korábban interjút is készítettünk.

2021-09-20 24.hu, origo.hu, qubit.hu, agroinform.hu, forestpress.hu, magyarmezogazdasag.hu és sok más

A biológiai sokféleség csökkenésének és a tájváltozásnak napjainkban a biológiai invázió az egyik legjelentősebb oka. A Demeter László, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) erdőökológusa és Molnár Ábel Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem PhD-hallgatója által vezetett kutatásban azt vizsgálták, hogy a nemesnyarasokban folyó szarvasmarha-legeltetés hogyan hat az inváziós fásszárú fajok mennyiségére, a gyepszint fajgazdagságára, valamint a legelhető füvek mennyiségére. A kutatók vizsgálataik során kimutatták, hogy a legeltetés hatékony védelmet jelenthet az árterekben terjedő inváziós fásszárú fajok okozta károk ellen. Az erről szóló tanulmány a rangos Journal of Environmental Management szaklapban jelent meg.

2021-09-15 mti.hu, 24.hu, telex.hu, dailynewshungary.com, hirado.hu, budapestherald.hu, debrecensun.hu

Szathmáry Eörs evolúcióbiológust, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatóprofesszorát beválasztották az UNESCO alapkutatási programját irányító tudományos tanács tagjai közé - tájékoztatta szerdán az ELKH az MTI-t.
"Kiemelt feladatomnak tartom, hogy minden rendelkezésemre álló eszközzel segítsem az alapkutatásokat. A felfedező kutatásokat védenünk kell és meg kell értetnünk a társadalommal, hogy e nélkül a civilizáció komoly veszélybe kerülhet" - idézik a közleményben Szathmáry Eörsöt.
A tudományos tanácsban a világ országainak csak töredéke képviselteti magát, ezért Szathmáry Eörs szerint a megválasztása egyértelmű elismerés a magyar tudományos közösség számára.
Az IBSP tudományos tanácsa a jövő héten tartja legközelebbi ülését, amelyen a magyar kutató bemutatkozó előadást fog tartani arról, hogy szakterülete hogyan szolgálhatja az emberiség javát.

2021-09-14 Kapos TV

Egy kérdőívben többek között arra keresik a választ, hogy mikor, milyen céllal hozták létre a tavat, illetve hogy milyen telepített növények és állatok jellemzik azt. Hasonló kutatást eddig Európában még csak az Egyesült Királyságban végeztek.

2021-09-13 Kék bolygó Planet 21

A Kék Bolygó-ban az Ökológiai Kutatóközpont két kutatási témája is szerepelt. A kerti kistavak felmérése egyedülálló Európában, az "Én kistavam" projekt célkitűzéseiről beszélt Horváth Zsófia tudományos főmunkatárs, a kutatás vezetője. Felmérik hány mesterséges kis tó található a hazai kertekben és milyen szerepük van a biodiverzitás megőrzésében, van-e különbség ebből a szempontból a nagyvárosi és a falusi környezetben elhelyezkedő kistavak között. DNS alapú módszerekkel fogják a kutatók megvizsgálni, hogy milyen élőlények találhatók a tavakban.
A Fülöpháza határában folytatott hosszútávú növénykísérletről Kröel-Dulay György tudományos főmunkatárssal és Kertész Miklós tudományos munkatárssal készült riport. 48 parcellában különböző éghajlati hatásokat modelleznek a kutatók és vizsgálják a gyepalkotó fajok és a szénforgalom megváltozását.

2021-09-11 hajraegeszseg.hu

A vácrátóti botanikus kert az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben a Magyarországon található növények legnagyobb és leggazdagabb gyűjteménye is. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt mutatnak be. A kertnek a leggazdagabb gyűjteménye fás szárú növényekből van. Emellett a kertben egy üvegház is található, amely pálmákkal, páfrányokkal és pozsgás növényekkel van tele.

Oldalak