Média

2022-01-24 Magyar Nemzet, magyarnemzet.hu

A magyarországi helyszínek közül feltétlen érdemes kiemelni sorrendben a vácrátóti, a keszthelyi és a martonvásári forgatási helyeket. Az Egy magyar nábob filmben először az arborétum szívében található tó tűnik fel. A parton sétáló Mayer Fanny (Pap Éva) és az őt kísérő Barna Sándor (Fonyó József) asztaloslegény mögött a háttérben észrevehető a szigetre átvezető kishíd is. A ma már műemléki védettségű egykori Vigyázó Ferenc-kastély főépülete és főúri teraszának képe néhány perccel később bukkan fel.

2022-01-16 blikk.hu

Lukács Balázs, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa szerint ahogy melegszik az idő és csökken a csapadék, úgy csökken a vízszint is, ezt pedig előre nem lehet megjósolni, évente változó. Van, hogy tavasszal jelentős mennyiségű csapadék esik, olykor viszont semennyi, ez pedig erőteljesen befolyásolja a tavak méretét.

2022-01-15 Magyar Nemzet, magyarnemzet.hu, magro.hu

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb horgásznak a halfogás mellett legalább olyan hangsúlyos élmény a természetben való tartózkodás megélése – tájékoztatott Löki Viktor, a Vízi Ökológiai Intézet vizes élőhelyek funkcionális ökológiai kutatócsoportjának tudományos munkatársa, a kutatás vezetője. (Az első eredményeket a kutatók a Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine című rangos szaklapban közölték.)

2022-01-14 mta.hu, mti.hu, webradio.hu , duol.hu és sok más

Az MTA Vendégkutatói programja 3-6 hónapos magyarországi kutatásra való meghívást tett lehetővé. A pályázat keretében legfeljebb havi bruttó 2,5 millió forintnyi támogatást lehetett elnyerni. Az Ökológiai Kutatóközpontba négy vendégkutató érkezik 3-6 hónapra.

2022-01-14 Klubrádió - Zöldklub

A Klubrádió természet- és környezetvédelmi műsorának vendége volt Löki Viktor a VÖI Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa. Horgászok ökológiai tudását vizsgálják, első lépésként a nem igazán a horgászok elsődleges érdeklődésére számot tartó vízinövények felismerésére kérdeztek rá. Terveik szerint ez egy nagyobb szabású citizen science program kezdetének tekinthető.

2022-01-07 origo.hu, elkh.org, agroinform.hu és sok más

„A hazai vizes élőhelyek néhány gyakoribb és ritkább növényfajával kapcsolatban készítettünk strukturált interjúkat horgászokkal. A vizsgálatnak csak részben volt célja a horgászok tudásszintjének felmérése, legalább ugyanilyen fontosnak tartjuk a velük való párbeszéd megkezdését" – mondja Löki Viktor, a Vízi Ökológiai Intézet Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, a kutatás vezetője.

Oldalak